Så här börjar du

Det första du ska göra innan du kan börja övningsköra är att skaffa ett körkortstillstånd med hälsodeklaration. Där ska du fylla i information om dig själv och din hälsa. Det ingår även ett syntest och det kan du göra hos en optiker eller läkare.

Ansökan inklusive hälsodeklaration gör du direkt på Transportstyrelsens hemsida www.transportstyrelsen.se.

Körkortstillståndet är numera kostnadsfritt. När ansökan kommit in till Transportstyrelsen dröjer det ca 2-4 veckor innan du får ditt körkortstillstånd hem i brevlådan. Körkortstillståndet är giltigt i 5 år.

 

MC- utbildning hos Körkortsspecialisten
Kul att du funderar på att ta MC-kort, den totala känslan av frihet! Ta din A-behörighet hos oss på Körkortsspecialisten! Eller vill du kanske bara göra en avrostning eller få lite tips och öva upp din kurvteknik inför säsongen? Mc-utbildningen genomförs i Kungsbacka, Mölnlycke och Mölndal antingen på traditionellt sätt eller intensivt. Utbildningen sker delvis på manöverbana då 2 elever övar samtidigt på varsin motorcykel, då är lektionen 90 min lång istället. Detta är ett utmärkt sätt att få mervärde i sin utbildning. Övrig trafikutbildning körs traditionellt med en elev åt gången med 80 min lektion.

 

Intensivutbildning
Vi erbjuder intensivutbildning i Mölnlycke, Kungsbacka, Mölndal och Säve. Intensivutbildningen på Säve kallar vi All Inclusive, där allt ingår. Läs mer om All Inclusive!

 

Riskutbildning
Vi har även Risk 1 och Risk 2 utbildning för MC. Prata med våra receptionister eller Mc-lärare om ni har frågor.

 

Motorcyklar / utrustning hos Körkortsspecialisten
Vi använder alltid fräscha och trafiksäkra motorcyklar och utrustning i vår utbildning. Våra motorcyklar är självklart sköna att köra, har ABS-bromsar och är lättmanövrerade. Även A1 klassen är utrustad med ABS-bromsar! Ett körpass är 80 minuter långt och vill du hyra utrustning av oss går det bra. Har du egen utrustning går det givetvis också bra. Speciellt bra kan det vara med egen hjälm då passformen är viktig för säkerheten.

 

Anpassar utbildningen efter dina kunskaper
Har du aldrig kört en motorcykel förut kommer du att bli skjutsad ut till ett lugnt område där vi i lugn och ro går igenom grunderna för körställning, start/stannande, krypkörning och upp/nedväxling. Men beroende på din färdighetsnivå lägger vi tillsammans upp din utbildning så att det passar dig på bästa och mest effektiva sätt.

I utbildningen läggs stor vikt på att kunna accelerera och bromsa på ett effektivt men odramatiskt sätt från varierande hastigheter. Men även att kunna manövrera i både låg fart (c:a 5 km/h) och i hög fart (c:a 50 km/h) på olika typer av underlag.

 

Trafikverkets film om manöverprovet för A1, A2 och A:

 

När ovanstående moment fungerar bra för dig så åker vi ut och kör i olika trafikmiljöer där smal och krokig väg kommer att vara i fokus då hastighetsanpassning, riskmedvetenhet och kurvteknik är av stor vikt för säker mc-körning.

Körpassen lägger vi alltid upp efter din förmåga och dagsform så att du får ut maximalt av din körlektion. Läraren åker till stor del av lektionen på egen motorcykel, antingen framför dig för att demonstrera eller bakom dig för att kontrollera. Ibland kommer du även att få skjutsa läraren men också själv bli skjutsad.

Läraren har kontakt med dig via kommunikationsutrustning för att kunna dirigera innan korsningar och vissa situationer.

 

Teori och säkerhetskontroll
Teorin läser du i huvudsak själv men viss teori och säkerhetskontroller går vi igenom i teorisalen under en 80 min lektion, vår så kallade ”garagelektion”. Då tar vi in en mc och går igenom hur man exempelvis kontrollerar lager och dämpning. Vi går även igenom stopp och bromssträckor m.m och sådant som ni tycker är svårt att finna information om själva. Denna lektionen kostar endast 400:- per deltagare, för att slippa lägga denna tid på elevens ordinarie körlektion.

För att kontrollera dina teoretiska kunskaper har vi dataprov som är liknande det teoriprov du sedan gör på Trafikverket. Dessa går att göra både hos oss på trafikskolan men även hemifrån via Elevcentralen.

Är ni två vänner eller ett par så kan ni åka ut samtidigt, då kör ni och blir skjutsade växelvis under passen.

Läs mer om A-behörighet
Läs mer om A2-behörighet
Läs mer om A1-behörighet

 

Hoppas vi får träffas snart och ge oss ut på vägarna tillsammans!