Så här börjar du

Vill du övningsköra för tungt släp, (BE- behörighet) krävs det att du har ett giltigt körkortstillstånd. Däremot krävs inget körkortstillstånd för B-utökat (B96).

I din ansökan om körkortstillstånd ska du fylla i information om dig själv och din hälsa. Det ingår även ett syntest och det kan du göra hos en optiker eller läkare. Ansökan inkl hälsodeklaration gör du direkt på Körkortsportalens hemsida www.transportstyrelsen.se, klicka på “E-tjänster och blanketter”. Körkortstillståndet kostar 150:-, som du betalar i samband med ansökan. När ansökan och betalningen kommit in till Transportstyrelsen dröjer det ca 2-4 veckor innan du får ditt körkortstillstånd hem i brevlådan. Körkortstillståndet är giltigt i 5 år.

Det är bra att veta att det för BE-behörighet krävs att du gör ett godkänt kunskaps – och körprov, medans det för B-utökat endast krävs ett godkänt körprov. Trafikverket håller i båda proven.
Behöver du råd kring vilken behörighet du ska välja är du välkommen att ringa ett av våra kontor. Ett tips från oss är också att gå in på Transportstyrelsens “Släpvagnskalkylator” . Där fyller du i regnr på både bil och släpvagn för att få en uträkning över vilken behörighet som krävs för att få framföra just ditt ekipage.

Läs mer om BE-behörighet
Läs mer om Utökad B-behörighet